Τεχνικές δημιουργίας και συντήρησης ιστοσελίδων

Βασικές πληροφορίες

Πρέπει να μάθουμε ακόμη και τώρα τη γλώσσα προγραμματισ­μού ΗΤΜL;

Φυσικά, και μάλιστα περισσότερο παρά ποτέ αφού μέσα στα αρχεία της ΗΤΜL (στον πηγαίο κώδικα της σελίδας) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Java applets, javascripts, php και πολλές άλλες νέες γλώσσες σεναρίου (script languages). Η ΗΤΜL είναι ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών των τεχνικών και γλωσσών προγραμματισμού όπως επίσης θα εξακολουθήσει να είναι και άλλων σύγχρονων γλωσσών οι οποίες προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Για το λόγο αυτό το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο του βιβ­λίου περιγράφουν τις ιδιότητες, τις εντολές και τις τεχνικές του προγραμματισμού για την παρουσίαση στο Διαδίκτυο μιας σελίδας με τη βοήθεια της ΗΤΜL αλλά και τη δυναμική εκμετάλλευση των διαθέσι­μων πληροφοριών με τη χρήση του πρωτοκόλλου CGI.

Ακολουθεί η γλώσσα JavaScript η οποία χαρακτηρίζεται ως μία νέα scripting γλώσσα προγραμματισμού. Δηλαδή, είναι μια απλή και εύχρηστη γλώσσα ιδανική για δουλειές ρουτίνας, καθώς και πολύ εύκολη στον εντοπισμό και διόρθωση των λαθών του προγραμματιστή. Αποτελεί την καλλίτερη λύση για τη δημιουργία δυναμικών σελίδων και ενός περιβάλλοντος ενδοεπικοινωνίας με τους χρήστες των σελίδων.

Το βιβλίο πραγματοποιεί και μια εισαγωγή στις νέες γλώσσες προγραμματισμού οι οποίες δημιουργήθηκαν σαν απόρροια της τεράστιας ανάπτυξης του παγκόσμιου ιστού και των επιτακτικών αναγκών για βελτίωση της απόδοσης και λειτουργίας του κώδικα της ΗΤΜL όπως είναι η XML, η XΗΤML καθώς και η MathML και SVG. Επίσης, εξηγούνται οι νέες τεχνικές όπως DHTML και Ajax και οι σύγχρονες βιβλιοθήκες JQuery και Json, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί για τη δημιουργία και εμφάνιση των ιστοσελίδων με τον πλέον αποδοτικότερο τρόπο.

Τέλος, παρουσιάζεται η έκδοση 5 της HTML, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών και υπόσχεται καλλίτερη διαχείριση και εκμετάλλευση του Διαδικτύου.